Loading...
12.05.22

De Epitech Technology Innovatie Hub

Tijdens hun studie worden de studenten van Epitech Technology experts in IT. De projectgerichte leermethode die in de school wordt toegepast, betrekt hen bij hun eigen opleiding en leert hen alle kneepjes van het IT-vak. Naast de projecten die ze in het kader van het leerplan moeten uitvoeren, krijgen de studenten ook de gelegenheid om in alle vrijheid de technologieën die hen interesseren aan te leren en ermee te experimenteren. Hoe ze dit doen? Door gebruik te maken van de Innovatie Hub van de school – een platform dat speciaal ontwikkeld werd om hun projecten te ondersteunen.

“De Hub werd ontworpen om de creativiteit van de studenten aan te moedigen, te ondersteunen en te bevorderen, en om hun vaardigheden en kritische geest te ontwikkelen […].”

Naast de uitvoering van persoonlijke technische projecten die de studenten in partnership met een bedrijf of alleen kunnen uitvoeren, worden in deze incubator ook conferenties en debatten georganiseerd.

Het leitmotiv van de Hub is ‘uitgedaagd worden, begrijpen, leren, inspiratie opdoen en experimenteren’.

Antoine Van Gorp, tweedejaarsstudent in het Grande Ecole-programma en hoofd van de Brusselse Epitech Innovatie Hub, geeft tekst en uitleg.

Antoine van Gorp, hoofd van de Brusselse Hub

Wat betekent de Innovatie Hub voor jou?

Het interessante aan deze Hub is dat hij ons de mogelijkheid biedt om zelf projecten uit te voeren zonder rekening te moeten houden met de bestaande stromingen en wat we in de klas leren.

Net zoals bij de gebruikelijke projecten werken we volledig autonoom. We moeten tijd voorzien om onze planning te volgen en onderzoek te doen, en daarbij de active-learningmethode van Epitech toepassen. Zo leren we hoe de school werkt en hoe nuttig haar methodologie is in de praktijk.

Vroeger moest je als informaticus gewoon weten hoe je moest coderen. Vandaag wordt van ons gevraagd problemen te herkennen en oplossingen te vinden. Daarvoor heb je inzicht nodig en moet je weten welke tools je daarvoor moet gebruiken.

De Hub biedt ons de kans om kennis te maken met allerlei technologieën en hun toepasbaarheid in concrete situaties. Zo leren we met Arduino dingen bij over elektronica, wat een component is of een led bijvoorbeeld, wat ons toelaat om vervolgens de link te leggen met informatica.

Op welke manier zorgt de Hub voor innovatie?

Innovatie gaat over het ontwikkelen van ideeën en die vervolgens in de praktijk brengen. Die ideeën hoeven niet meteen wereldschokkend te zijn, het is voldoende dat ze ons als informatici genoeg triggeren om te evolueren in ons parcours.

Wat is precies jouw rol daarin?

Als andere studenten vragen hebben, is het mijn rol om hen te begeleiden en te helpen. In feite zorg ik voor een externe blik. Als IT-specialist heb je zo’n stimulans af en toe nodig, om je horizon te verruimen en niet in je eentje rondjes te blijven draaien.

Vervolgens zorg ik voor alles wat met de apparatuur te maken heeft: bestellingen, budget, inwerkingstelling enzovoort. Als iemand bijvoorbeeld wil beginnen met een virtual reality-project, moet ik ervoor zorgen dat er een aangepaste bril beschikbaar is. Als we die niet hebben, moet ik met het management de nodige regelingen treffen om er een aan te schaffen.

Hoe ben je van plan de Hub in de toekomst verder te ontwikkelen?

In de beginfase wordt de Hub vooral gebruikt om bijkomende studiepunten te verdienen. De eerste twee jaar bij Epitech Technology vragen een aanzienlijke inspanning wat dat betreft. Studenten hoeven dus niet per se tijd door te brengen in de Hub.

Met de Hub wil ik studenten warm maken om te investeren in het ontdekken van nieuwe technologieën. Dat lukt uiteraard niet van de ene dag op de andere, maar ik ben ervan overtuigd dat de Hub-talks die op dinsdagavond worden georganiseerd veel studenten al op ideeën kunnen brengen.

Vanaf het derde jaar wordt de Hub belangrijker in de studiepuntberekening. Nu het afstandsonderwijs voorbij is zal de Hub altijd open zijn, wat nieuwsgierige studenten ertoe kan aanzetten een kijkje te komen nemen en betrokken te raken bij een project dat ze zelf kunnen kiezen.

Hoe motiveer je andere studenten om aan de slag te gaan in de Hub?

Het idee zou zijn om studenten die een project hebben en dat wensen, de gelegenheid te bieden het mondeling aan de anderen voor te stellen. Dat is een goede oefening om vaardigheden te ontwikkelen die ze in de toekomst zeker zullen kunnen gebruiken. Tegelijk hopen we hierdoor natuurlijk ook andere studenten te motiveren om hun eigen projecten te komen ontwikkelen. Het feit dat we met elkaar in dialoog kunnen gaan en hetzelfde jargon hanteren, schept meteen een band en werkt de kennis en inzichten wat betreft nieuwe technologieën in de hand. Zo hopen we hen te motiveren om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Slotwoord:

Epitech Technology biedt ons de kans om toegang te krijgen tot infrastructuur en apparatuur en stelt ons in staat om onze eigen ideeën te ontwikkelen, wat we alleen en zonder hulp waarschijnlijk niet zouden kunnen. Niet alle studenten krijgen deze kans. De school pusht ons en nodigt ons uit om onze interesses te ontwikkelen, wat integraal deel uitmaakt van de Epitech Technology-mentaliteit. Een vernieuwing die kan tellen. 😊

 

De conferentie die op 17 mei van 18 tot 19.30 uur zal plaatsvinden staat in het teken van cyberveiligheid, en gaat door in samenwerking met Wavestone.

Scroll to top