Loading...
19.04.22

Epitech Brussels specialiseert zich in cyberveiligheid

IT is een sector die voortdurend evolueert en met zijn tijd meegaat. De afgelopen jaren zijn er veel beroepen bijgekomen om de nieuwe uitdagingen aan te gaan die de IT-wereld met zich meebrengt. Vandaag zijn bedrijven op zoek naar data scientists, DevOps engineers, IT-architecten maar ook cybersecurityspecialisten. Deze laatste spelen een bijzonder belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid van de systemen van ondernemingen. Epitech heeft deze uitdaging begrepen en biedt 4de-jaarsstudenten de kans om in Brussel te studeren om cybersecuritydeskundigen te worden. Brussel trekt elk jaar veel Franse studenten aan vanwege de centrale ligging, maar ook omwille van het geavanceerde programma.

Onze partner, Wavestone, is een leider op het gebied van cyberbeveiliging. We hadden een ontmoeting met Noëmie Honoré, verantwoordelijk voor het Brusselse kantoor van Wavestone, die ons vertelt over het belang van cyberbeveiliging tegenwoordig en de acties die met Epitech zijn ondernomen om het bewustzijn hierover te vergroten en onze studenten aan te moedigen meer betrokken te raken bij dit vakgebied.

Kunt u uitleggen waarom cyberveiligheid zo belangrijk is voor bedrijven? Wat zijn de uitdagingen op dit gebied?

Er is geen discussie meer over het belang van cyberbeveiliging! Daar bestaat geen twijfel over.

Elk jaar stelt Wavestone een benchmark op over de maturiteit van grote organisaties. In de laatste editie van deze benchmark, die net werd uitgebracht, worden de uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging voor 2022 voorgesteld met de belangrijkste onderwerpen die met voorrang moeten worden aangepakt:

  • Beveiliging van data en apps
  • Beveiliging van de cloud
  • OT & industriële systemen

Maar ook HR management, C-level reporting, Third Party management. Zoals u ziet, zijn dit zeer uiteenlopende onderwerpen die evenzeer uiteenlopende vaardigheden vereisen.

Waarom is de samenwerking tussen Wavestone en Epitech van belang?

We willen jonge afgestudeerden aantrekken zodat we hen kunnen opleiden volgens de waarden van ons bedrijf. Het voordeel van Epitech-studenten is dat ze al vrij zelfstandig zijn en enige beroepservaring hebben opgedaan tegen de tijd dat ze afstuderen.

Deelnemen aan de opleiding van de studenten (in klassen, workshops, conferenties) zorgt ook voor belangrijke praktische ervaring die hen zal helpen begrijpen wat hun baan na hun studies werkelijk zal inhouden.

Iedereen heeft er belang bij dat deze opleiding voldoet aan de huidige en toekomstige cyberuitdagingen.

We hebben grote ambities om te groeien en onze klanten te ondersteunen bij hun grootste projecten. En wie andere wegen kiest, weet waar hij terechtkan als hij advies over cyberbeveiliging nodig heeft ;).

Hoe denkt u meer studenten te kunnen interesseren voor cyberbeveiliging? En wat is het belang voor hen?

We moeten met hen praten over waar cyberbeveiliging werkelijk om draait. De vereiste capaciteiten en vaardigheden, maar ook de mogelijke kansen die hen zullen worden geboden. De clichés houden nog steeds stand!

Cybersecurity vergt technologisch hoogopgeleide profielen, maar ook meer transversale vaardigheden. De mogelijkheden zijn zeer breed. Met kennis en ervaring op het gebied van cyberbeveiliging kun je de zaken ook vanuit een ander gezichtspunt bekijken.

De bedoeling is om een verscheidenheid aan mogelijkheden voor te stellen, om de studenten te bereiken en hen in staat te stellen de diversiteit van die keuzemogelijkheden te begrijpen:

  • technologie-experts die al jaren met dezelfde passie beveiligingswaarschuwingen en -incidenten beheren;
  • pentesters die overschakelen naar projectmanagement;
  • vrouwen kunnen in de cyberwereld werken op ALLE gebieden: pentesten, SOC-analist, programmabeheer, opleiding en onderwijs…;
  • een carrièreswitch naar de cyberwereld is perfect mogelijk en brengt nieuwe vaardigheden naar de teams;
  • ook businessschoolstudenten kunnen een carrière in de cyberwereld beogen;
  • cybervaardigheden verkleinen je wereld niet, maar openen deuren naar verdere carrièremogelijkheden.

Het voordeel? De garantie op een baan waar geen routine insluipt; verveling is in dit domein niet aan de orde. Cybersecurity is een kleine wereld waarin iedereen gemakkelijk een netwerk kan uitbouwen, zowel op nationale als op internationale schaal, dankzij conferenties, challenges en tal van andere evenementen. In een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar zingeving, nemen wij met onze cybercapaciteiten deel aan de beveiliging van de wereld om ons heen!

Wat zijn de kwaliteiten die je moet hebben om in cyberveiligheid te werken?

Een passie voor het onderwerp en waar het om draait, leergierigheid, nieuwsgierigheid, zin voor uitdagingen en teamwork in een groep met uiteenlopende profielen.

Dit geldt bij uitstek in de cyberwereld, omdat de aanvallen fel zijn en ons voortdurend dwingen de manier waarop we er het hoofd aan bieden bij te werken.

De wil om te blijven leren en op de te hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, omgaan met andere leden van de cybercommunity om je eigen expertise bij te werken en deze te combineren met de kennis van andere teamleden zijn de sleutel tot succes in cyberbeveiliging.

 

Wavestone zal op 17 mei 2022 bij Epitech een lezing geven over cyberveiligheid.

Scroll to top