Loading...
28.04.22

Epitech Technology zonder grenzen – interview met Jules Bertrand

Dankzij een hecht netwerk van 15 campussen in Frankrijk en 6 internationaal, maakt Epitech Technology – The School of IT Expertise – het veranderen van horizon bijzonder gemakkelijk en moedigt ze het zelfs aan. Franse studenten van Epitech Technology zijn dan ook meer dan welkom op de Brusselse campus om hun schoolopleiding elders te beleven dan in Frankrijk, en tegelijkertijd de Belgische manier van leven te ontdekken. Dit semester verwelkomden we Jules Bertrand, tweedejaarsstudent aan Epitech Technology in Lyon. We waren benieuwd hoe zijn verblijf bij Epitech Brussels verloopt en wat hem ertoe bracht om niet alleen van campus maar ook van land te veranderen. Aan hem het woord.

Epitech Technology student - Jules Bertrand

Waarom heb je gekozen om bij Epitech Technology te studeren?

Ik heb lang getwijfeld tussen informatica en geneeskunde. Eerst heb ik geneeskunde geprobeerd, om vervolgens toch voor informatica te kiezen. Ik heb Epitech gekozen omdat ik vrienden heb die aan Epitech Technology studeren en zij mij over de school hadden verteld. De leermethode van de school beviel me onmiddellijk, evenals de autonomie die we krijgen.

Wat deed je besluiten om Frankrijk te verlaten?

Ik wilde Frankrijk ‘verlaten’ om wat te reizen na de verstikkende covidjaren. Ik kende mijn lichting in Lyon nog niet zo goed en had niet echt een vaste werkgroep. Er was op studievlak dus niets dat me belette om andere lucht te gaan opsnuiven en te kiezen voor een ander campus.

Waarom koos je voor de Epitech-campus in Brussel?

Ik heb voor Brussel gekozen omdat het een stad is die ik als toerist leuk vond. In 2017 was ik met mijn ouders meegereisd om familie in België op te zoeken, en ik dacht dat het wel leuk zou zijn om er eens een tijdje te wonen. Toen ik besloot de sprong te wagen en daar tijdens de voorbereidingen op mijn vertrek een aantal keren over sprak met François, de directeur van de Epitech Technology-campus in Brussel, ging ik (terecht) geloven dat ik er goed zou worden ontvangen! Bovendien was het vanuit administratief oogpunt gemakkelijk om van campus te veranderen, en zelfs van land. Ik hoefde bijna niets te doen, tot mijn grote verbazing!

Wat zijn de meest opvallende verschillen als je Epitech Brussels vergelijkt met je ervaring op de Epitech-campus in Lyon?

Ik denk dat het grote verschil tussen Epitech Lyon en Epitech Brussels de grootte van mijn lichting is (ongeveer honderd studenten in Lyon, een tiental in Brussel), wat een betere follow-up en een goede verstandhouding tussen alle studenten bewerkstelligt. Bovendien maakten de restricties als gevolg van covid het jaar ingewikkeld in Lyon.

Hoe is het studentenleven in België?

Alles gaat goed, en zelfs het weer is niet zo slecht. Ik kan goed opschieten met alle lesgevers en mijn klasgenoten. Brussel is een dynamische en levendige stad voor jonge mensen, dus is het er erg leuk. Er is altijd iets te doen. Ik ben best trots op het feit dat ik me goed aanpas in de stad waar ik voor gekozen heb, zelfs al ligt die in het buitenland. Ik hou ervan nieuwe mensen te ontmoeten, daarvan hangt immers het succes van elke reis af. Ik wil die ervaringen benutten en de moeite waard maken.

Je hebt al laten weten ook volgend lesjaar nog bij Epitech Brussels te willen blijven. Wat heeft je ertoe aangezet om je verblijf te verlengen tot na je tweede studiejaar?

Ik wil volgend jaar blijven omdat ik het erg fijn vind dat we een kleine klas zijn. Ik heb een goede werkgroep om mee samen te werken en mijn studentenleven verloopt heel goed. Ik hou ook echt van de stad, en de 4 eerste maanden van mijn verblijf zijn letterlijk voorbijgevlogen. Ik kan dus net zo goed nog een semester blijven!

 

Scroll to top