Loading...
25.03.21

Wanneer Epitech en de Business Management Students de krachten bundelen

Op 19 en 20 maart 2021 vond de 5e editie van de Brussels Management Challenge online plaats. Drie Epitech-studenten uit Brussel en Nice behoorden tot de 235 deelnemers. In een internationaal en interdisciplinair team zetten zij hun beste beentje voor en wonnen uiteindelijk de algemene prijs.

Wat is de Brussels Management Challenge?

Geïnitieerd en mede-georganiseerd door ICHEC Junior Consult, een Belgische Junior Enterprise, ICHEC Brussels Management School en ICHEC Alumni, is de Brussels Management Challenge een Business Game “waar Management en Technologie elkaar ontmoeten”. Gedurende 2 dagen brengen studenten hun hard skills en soft skills samen om oplossingen te bedenken voor drie uitdagingen die door de partners van de BMC worden meegebracht: KPMG, Europ Assistance en Artsen zonder Grenzen. Elke uitdaging moest in niet meer dan 6 uur worden opgelost! Tijdens een businessgame kunnen studenten op het gebied van technologie, handel, management en marketing veel van elkaar leren.

De uitdagingen van 2021

Dit jaar vroeg KPMG de deelnemers om een investeringsplan in de hotel- en horecawereld op te stellen op basis van de analyse van een grote hoeveelheid gegevens. Europ Assistance daagde hen uit een oplossing te vinden om jongeren aan te trekken voor een nieuw, speciaal voor hen bedoeld verzekeringsplan, en Artsen zonder Grenzen om het vervoer van pakjes tussen België en de Democratische Republiek Congo te optimaliseren.

De oplossingen

Julien Stuckens (3de jaarsstudent aan Epitech Brussels), Magalie Vandenbriele en Théodore Faraut-Schwieg (3de jaarsstudenten aan Epitech Nice) en hun twee teamgenoten met managementachtergrond (studenten van de ICHEC Brussels Management School en de Universiteit van Mannheim) kwamen met uitvoerbare antwoorden en oplossingen voor elk van deze uitdagingen, en scoorden daarmee het hoogst van alle deelnemers.

Ze bedachten een data-analyseprogramma om een omvangrijke database over Europese landen te analyseren voor KPMG. Als antwoord op de uitdaging van Europ Assistance hebben Julien, Magalie en Théodore een mobiele applicatie ontwikkeld. En om het probleem van Artsen zonder Grenzen op te lossen, hebben ze hun data-analyseprogramma opnieuw gebruikt om informatie en statistieken te verzamelen om de bevoorradingsketen via de lucht en over zee tussen België en de Democratische Republiek Congo te optimaliseren.

Een positieve en stimulerende ervaring, voor herhaling vatbaar

Julien, een grote fan van hackathons, schreef zich in bij een van de organisatoren van de Brussels Management Challenge, die het evenement voorstelde aan de studenten van Epitech en hen uitnodigde om deel te nemen. Voor Théodore was het een primeur: “Ik had nog nooit deelgenomen aan een Hackathon of een Business Game. Het was voor mij dan ook de ideale gelegenheid om de uitdaging aan te gaan om aan originele projecten te werken met gekwalificeerde mensen uit verschillende vakgebieden.”

Op de vraag wat haar motiveerde om zich voor de uitdaging op te geven, geeft Magalie toe haar deelname aan de groep te danken te hebben: “Ze waren allemaal enthousiast om deel te nemen en maakten dat ik het wilde doen. Bovendien zag de Business Game er erg interessant uit!” Julien was al even enthousiast over het evenement:

“De partners van het evenement hebben ons zeer interessante casussen gegeven om op te lossen, en ik heb veel kunnen leren over gegevensverwerking en management in het algemeen. De jury’s waren ook zeer toegankelijk, en hun feedback zal ons hopelijk helpen het de volgende keer nog beter te doen! We begonnen dit evenement als een team van vrienden die elke keer ons best deden, maar we hadden nooit gedacht dat we uiteindelijk zo’n grote overwinning zouden behalen!”

Gestimuleerd door het internationale karakter van het evenement en door de interdisciplinariteit ervan, vonden ze de ervaring allemaal bijzonder positief, zoals Magali vertelt:

“Dankzij deze uitdaging heb ik nieuwe mensen leren kennen en nieuwe managementvaardigheden kunnen verwerven. Ik heb de kans gehad om in een gemotiveerd en georganiseerd team te werken. Ik kan er alleen maar positieve dingen uit putten.”

Julien, Magalie en Theodore werken samen aan hun Epitech Innovative Project, dat bestaat uit een werk- en communicatietool waarmee medewerkers elkaar in virtuele realiteit kunnen ontmoeten, om alleen of in groep aan projecten te werken in een omgeving die lijkt op de echte wereld – Torii. Het lijdt geen twijfel dat hun samenwerking ook buiten Epitech vruchtbaar is.

Gefeliciteerd met deze mooie overwinning!

Scroll to top